vacature communicatie

Vacature communicatie (16u)

Public Food zoekt iemand die onze communicatie gaat doen. Heb jij een sterk gevoel voor rechtvaardigheid, kan je goed schrijven, weet jij in taal, beeld, content en campagne ons vernieuwende pleidooi voor voedsel als basisvoorziening een plek te geven in een maatschappelijk debat én het gesprek op straat, en wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van een landelijke basisvoorziening voor betaalbaar goed eten in iedere wijk, lees dan verder. 

Wie we zijn en wat we doen

Public Food is een organisatie voor voedselrechtvaardigheid. Voedselrechtvaardigheid zien we als de strijd tussen private en publieke belangen. Onze missie is om van gezond voedsel een publiek goed te maken. Want voedsel is voor iedereen in de samenleving een basisbehoefte. En dus is er een nieuwe basisvoorziening nodig die van gezond en duurzaam eten de makkelijkste en betaalbaarste keuze voor iedereen maakt. Net zoals we dat voor andere publieke goederen hebben georganiseerd: openbaar vervoer, sociale woningbouw, kraanwater. Nu is het voedselsysteem volledig geprivatiseerd en primair gedreven door marktwerking en winstmaximalisatie. Met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid, het klimaat en sociale gelijkheid. 

Mensa Mensa 

Met Public Food zetten we dit pleidooi niet alleen op de maatschappelijke agenda maar vertalen het ook naar de praktijk. Onder de noemer Mensa Mensa bouwen we in Rotterdam Zuid aan een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten, waar dagelijks iedereen voor ieder budget een voedzame maaltijd kan eten of meenemen, met daarbij een openbare keuken waar bewoners zelf kunnen koken - het Mealprep Cafe -, een cursuscentrum met workshops over voedsel als medicijn, een kinderrestaurant, een leer-werkplek voor koks voor de 21ste eeuw, en een foodtruck die catering verzorgt bij sociale activiteiten in de wijk. Na een eerste succesvolle pilot in 2022 onder de eerdere naam Volkskantine in Almere, en een start met verschillende programmaonderdelen in 2023 in Rotterdam Zuid, gaat Mensa Mensa in februari 2024 dagelijks open met het volledige programma.

Public Food over 2 jaar

Met Mensa Mensa als lokaal werkend voorbeeld wil Public Food zich ontwikkelen tot een landelijk actiebureau dat het gedachtegoed van voedsel als basisvoorziening onderzoekt, uitwerkt, vormgeeft, en op de maatschappelijke en politieke agenda zet. Om vervolgens vanuit die positie een landelijke beweging op te bouwen en andere lokale initiatiefnemers te ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen van een basisvoorziening in iedere wijk.  

Wat ga jij doen?

-Als chef communicatie zorg je ervoor dat ons pleidooi bekend wordt bij een breed publiek. We introduceren een nieuw concept dat even simpel (goh, een basisvoorziening, waarom is dat er eigenlijk niet al lang) als abstract is (de-privatisering van de voedselindustrie). Jij weet hier de juiste woorden aan te geven, passend bij verschillende doelgroepen. Van mensen die vanwege sociale of financiële zorgen weinig headspace hebben tot beleidsmakers, buurtbewoners, jongeren of professionals.  

-Daarbij ontwikkel je steeds een effectieve strategie en vind je de juiste vorm, van tekst, beeld, infographic, animatie, tot artikel, ingezonden brief, online campagne, podcast, politieke lobby, samenwerking, ambassadeur of influencer. 

-Je beheert voor zowel Public Food als Mensa Mensa de website, socials, nieuwsbrief, en verzorgt de opmaak en productie van flyers, posters, stickers en drukwerk, zelf of in samenwerking met vormgevers. 

-Je vertelt het verhaal van Mensa Mensa, zowel op conceptueel vlak (waarom), de promotie van het dagelijkse programma m.b.t. eten, koken, workshops (wat) en zorgt voor naamsbekendheid in de wijk, de stad en het land (wie). Daarin ben je iemand die kan schakelen tussen ‘het grote verhaal’ en ‘kom lekker eten’.  

-We zijn bezig met een nieuwe huisstijl voor zowel Public Food als Mensa Mensa, jij helpt in deze ontwikkeling en uitrol hiervan. 

-In jouw aanpak versterken kritiek en alternatief elkaar. Je weet op een begrijpelijke en creatieve manier inzichtelijk te maken wat er onrechtvaardig is aan het huidige voedselsysteem, maar weet ook het publiek mee te nemen in ons alternatief en hen onderdeel te maken van de beweging. 

Wat neem je mee?

-Je kan goed schrijven en kan een groot en soms complex verhaal op een begrijpelijk manier vertellen;

-Je kunt snel reflecteren op actuele ontwikkelingen in de samenleving, de politiek, het nieuws en weet dit op creatieve manier te koppelen aan onze missie;

-Je bent een creatieve geest die bekend is met verschillende communicatiemiddelen;  

-Je hebt ervaring met communicatie voor maatschappelijke projecten of organisaties, inhoudelijke kennis over het voedselsysteem is een pré maar geen noodzaak; 

-Je bent zelfstandig, hebt weinig aansturing nodig en durft zelf taken op te pakken;

-We zijn een kleine, groeiende organisatie van enthousiaste aanpakkers waarin niet alles gestroomlijnd is, je bent op je plek binnen die dynamiek.  

Wat bieden we jou?

-Een vergoeding van €2520 ex BTW per maand op zzp basis (€300 per dag)

-Een aanstelling voor 16 uur per week. Met eventueel zicht op meer uren in de toekomst, afhankelijk van verdere financiering. 

-ZZP overeenkomst voor een jaar, met intentie tot verlenging

-Ruimte om vorm te geven aan een maatschappelijke beweging en mee te groeien met de organisatie

-Iedere werkdag een heerlijke gratis lunch in Mensa Mensa

Praktisch

-Stuur je sollicitatie naar: floris@publicfood.org

-Uiterste inzenddatum: vrijdag 2 februari

-De gesprekken vinden plaats op woensdag 7 februari in Rotterdam